Help ik heb een huilbaby!

Wat je wel kunt doen en wat je niet moet doen.
baby wil niet slapen huilbaby
28 maart 2018

Mijn baby wil niet slapen. Huilbaby?

Waarom huilen baby’s (0-6 mnd) ’s nachts?

Jouw baby zal niet altijd slapen als een roosje. Het slaapritme van je baby en jullie eigen bioritme lopen niet synchroon. Baby’s slapen lukraak, zij hebben nog heel wisselende slaaptijden. Ik zal uitleggen hoe de babyslaap in elkaar zit en wat jonge ouders kunnen doen wanneer de baby huilt of werkelijk een slaapprobleem heeft.


huilbaby

Dag nacht ritme baby

Baby ‘s hebben nog geen duidelijk dag-nacht ritme. Ze slapen multifasisch. Baby’s hebben gemiddeld nog 14-17 uur slaap nodig per etmaal en dit nemen zij hoe het hun uitkomt. Zeker niet altijd hoe het jullie uitkomt. Dit is lastig maar wel puur natuur. Geregeld wordt er door ouders gezegd: “Mijn baby slaapt nog niet door en hij is al 8 weken oud…”. Dit klopt dus gewoon. Het zou zelfs uitzonderlijk zijn als zo’n kleine baby al wel zou doorslapen. Wakker zijn ’s nachts met steeds kleine slaapjes van 45 minuten tot 2 uur is heel normaal op die leeftijd. Een slaapcyclus van een baby duurt om en nabij de 45 minuten.

Het babybrein ontwikkelt zich erg snel en er ontstaat uiteindelijk wel een slaapritme alleen merk je daar de eerste maanden nog niet zoveel van… Pas na een half jaar is het brein zo ver ontwikkeld dat er een bioritme ontstaat wat een langere nachtslaap geeft en twee slaapjes overdag (trifasisch).

Hieruit mag je wederom concluderen dat een baby zelfs de eerste maanden niet hoeft “door te slapen”. “Doorslapen” houdt in: ongeveer 6 uur achter elkaar slapen.

Ontwikkelingssprongetjes en slaapregressiepunten. Wat zijn dit?

Ontwikkelingssprongetjes zijn momenten dat je baby “ineens” iets nieuws kan. Het leert jou met de ogen te volgen, omrollen, voetjes pakken, opdrukken, kruipen, zitten . .  etc

Slaapregressiepunten zijn er rond de  4 maanden, 8 maanden en 12 maanden. Dan slaapt je baby waarschijnlijk even slechter door de slaapontwikkelingsmomenten. Deze kunnen soms wel 6 weken duren. Je baby slaapt dan anders, hij gooit het slaapritme wat bestond om en kan soms korter, langer, rommeliger of (on)rustiger slapen.

Slaperig of (over)vermoeid?

Rust, ritme en regelmaat is belangrijk voor de ontwikkeling van een goed slaapritme. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen aan de voorwaarden te werken voor een gezond slapend kind. Vaste (slaap)rituelen, een vaste slaapplek, duidelijk ritme in de dag, vaste gewoontes helpen je kind om te “leren” slapen.

Leer als ouders de verschillende signalen kennen van slaperigheid en oververmoeidheid. Dit zijn twee aparte dingen.

Bij slaperigheid is het bedtijd. Je baby kan dan wel huilen maar dit is meer een “slaaphuiltje”. Bij oververmoeidheid ben je te laat met naar bed brengen en zal je baby harder huilen, rusteloos zijn en moeilijker te kalmeren.

Slaperigheidssignalen:

  • In oogjes wrijven
  • Jengelen
  • Gapen
  • Staren
  • Vingers in de mond
  • Speen zoeken
  • Handjes in vuisten

Oververmoeidheidssignalen (overprikkeling)

  • Zich overschreeuwen
  • Vechten tegen de slaap
  • Opgejaagd
  • Rusteloos
  • Boos worden
  • Heel actief worden

Juist omdat baby’s nog geen eigen dag- nachtritme hebben help je ze met ankerpunten in de dag. Eettijd, speeltijd, slaaptijd, buitentijd kunnen voorbeelden zijn van ankers. Hou de tijd in de gaten dat je kind wakker is. Een pasgeboren baby is per keer ongeveer 45 minuten wakker, daarna komt de slaaptijd alweer in zicht. Is je pasgeboren baby na ruim een uur nog wakker, dan heb je grote kans dat je de slaperigheidssignalen hebt gemist met als gevolg: meer kans op lang en hard huilen.

Wakker in bed leggen.

Leer je baby zelf in te slapen door hem slaperig maar nog wakker in bed te leggen. Doordat je baby went aan het zelfstandig inslapen kan het zelfvertrouwen krijgen dat dit veilig is. Wanneer je kind bewust gaat beseffen dat jij “weg” kunt gaan, dan zal het zelfstandig inslapen door een moeilijke fase gaan. Je kind beseft: “ik ben alleen” en dit is instinctief onveilig. Het zal hierdoor kunnen gaan huilen zodat er weer snel een “veilige” situatie ontstaat. Jij komt terug om te troosten. In deze tijd is het slim om kiekeboe spelletjes te spelen, of zelf weer snel terug te komen na het weglopen waardoor je baby gaat leren dat “weg” niet helemaal weg is.

Een kort en duidelijk slaapritueel is van onschatbare waarde, daarentegen werken eindeloos durende rituelen en handelingen voorafgaand aan het slapen juist averechts. Je baby went aan deze langdurige aandacht voor het slapen gaan en zal met “minder” niet snel genoegen nemen. Dit is om twee redenen niet aan te raden.

  1. Wanneer je baby s nachts eventjes wakker wordt zal het wederom deze langdurige hulp willen om terug in te slapen.
  2. Jullie als ouders raken veel tijd kwijt aan rituelen en slaaptrucs terwijl je zelf je rust hard nodig hebt en je ook graag aandacht en tijd overhoudt voor elkaar.

Heb je wel of geen huilbaby?

Je baby kan nog niet praten dus als hij/zij huilt word je misschien onzeker. Heel begrijpelijk, maar onzekerheid is lang niet altijd nodig. Houd het onderstaande goed voor ogen.

Geen huilbaby:

Baby’s huilen allemaal geregeld en wanneer het buikje gevuld is, de luier schoon, de omgeving veilig en behaaglijk dan is troosten en nabijheid bieden genoeg. De eerste maanden tot een jaar kun je je baby niet “teveel verwennen” door vaak liefdevolle aandacht en huidcontact te geven.

Heel veel baby’s hebben in de late avond hun huiluurtjes. Je spreekt dan niet van een huilbaby. Dit is helaas wel precies de tijd dat jullie als ouders willen gaan slapen. Ergens tussen 21.30 uur en 1.00 uur kan het gedaan zijn met de rust. Dit is iets om slim mee om te gaan. Ga zelf op tijd naar bed, waardoor je misschien al anderhalf uur hebt geslapen voordat je baby gaat huilen. Zet tijdens deze huiluren je eigen gedachten op vertrouwen en rust en troost je kind zolang het nodig is, maar leg hem tussendoor ook zeker in het eigen bedje voor de volgende poging tot slapen. Lees dan zelf in het kinderkamertje een boek of zet een muziekje op je oren. Wie weet valt hij weer in slaap?? Blijf in elk geval liefdevol en rustig, hoe moeilijk dit soms ook is. Jouw onrust en stress geef je over aan je kind en zal het inslapen niet bevorderen.

Wel een huilbaby:

Een huilbaby die hele nachten huilend doorhaalt en overdag zoetjes ligt te slapen is ongelooflijk vermoeiend voor de ouders. Je kind heeft vaak weinig slaaptekort maar jullie wel! Je raakt oververmoeid en opgebrand. Je gaat letterlijk en figuurlijk op je tandvlees lopen. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan van ongeduld en stress bij jullie als ouders, de wisselwerking hiervan op je baby en het aanhoudend blijven huilen.

Om in te kunnen schatten of je baby een slaapprobleem heeft kun je kijken naar de uren die het heeft geslapen. Komen de slaapuren in de buurt van de 14 -17 uur? Dan is er geen baby-slaapprobleem maar zeker een groot ouder-slaapprobleem!

Wat te doen bij een huilbaby?

Verdeel de avonden tussen papa en mama. Wanneer jij op vaste avonden lekker mag slapen (oordoppen in of zet een bed op zolder?) en je partner zorgt voor de nodige troost en aandacht voor de huilende uk, dan gaan jullie er zelf niet aan onderdoor. Het is ook helemaal niet gek om eens een logeerpartij af te spreken bij opa en oma. Dan kunnen jullie bijslapen.

Laat de huisarts altijd goed bekijken of er geen lichamelijke ongemakken ten grondslag liggen aan het huilen. Zaken als: tandjes, oorpijn, reflux/maagzuur, buikkramp, jeuk/eczeem, geboorteproblemen aan de wervels of sleutelbeen of een traumatische geboorte ervaring kunnen nachtelijk huilen verergeren. Het stelt in ieder geval gerust wanneer je huisarts aangeeft wat je hiermee kunt doen.

Stel dat er niets aantoonbaars lichamelijks aan de hand is en je baby doet toch niets anders dan huilen, geef dan liefde, troost en afleiding zoveel je kunt terwijl je zelf “overeind” probeert te blijven.

Hiervoor zijn schommelstoeltjes, wipstoeltjes, ledikantjes die vanzelf wiegen, wandelwagens. Die kun je naast het bed zetten en wiegen terwijl jij in je bed ligt. Draagdoeken zorgen dat jij je handen vrij hebt om bijvoorbeeld te puzzelen, te lezen of een beetje te rommelen in huis. Overdag kan t helpen om babymassage te leren of je gaat babyzwemmen. Dit is heel vermoeiend voor de baby en die zal daarna hopelijk flink slapen. Dan kun jij ook even een dutje doen. En vergeet niet…autorijden!! Wanneer jij een rondje doet op de late avond dan kan je partner even slapen!

Pas op met samen slapen in het ouderlijk bed. In verband met wiegendood is dit niet aan te raden. Beter is het om je (huilende) baby in een wiegje/ledikantje naast jullie bed te slapen te leggen.

Zeg geregeld tegen jezelf: deze fase gaat weer voorbij! Belangrijk is dat je goed voor jezelf blijft zorgen (hulp vragen, uit logeren en toerbeurten) en rustig kunt blijven naar je baby. Je bent geen slechte ouder wanneer je even een time-out neemt! Op tijd enige afstand nemen helpt je juist om deze huilfase te volbrengen.

Nu de laatste tip: het is zalig voor je eigen energie en herstel om overdag mee te slapen met een middagslaapje van je baby. Door anderhalf uur slaap te pakken overdag kun je in de onderbrekingen in de nacht beter opvangen. Een troostende gedachte kan zijn dat jonge ouders na een nachtelijke onderbreking vaak snel weer in diepe slaap vallen, waardoor de slaapkwaliteit van de (weinige) slaapuren hoog is.

Zit je er helemaal doorheen en wil je hulp van een professionele kinder Slaapoefentherapeut? Bekijk dan onze adressen pagina.

adressen

Welterusten!