Moeilijk slapen door de pijn – 3 tips
Misschien ben je bekend met nekpijn, rugpijn, schouderpijn of andere klachten. Juist als je dan in bed stapt en je hebt geen afleiding meer, dan kan de pijn je uit de slaap gaan houden. Je kunt je draai niet vinden of kunt je gedachten niet losweken van de pijn. Uiteindelijk zal je wel een keer in slaap vallen maar o wee wanneer je dan in de nacht weer wakker wordt…..dan kan zomaar het hele proces opnieuw beginnen.
Wat je kunt doen wanneer pijn je uit de slaap houdt:
Ontspan en verwarm je lichaam.
Besteed ’s avonds al aandacht aan het verzachten van de pijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om bepaalde oefeningen te doen die je kent van de therapie. Of je neemt een warme douche of een bad. Je kunt je pijnlijke lichaamsdelen insmeren met een spierbalsem en daarbij ook nog een warm water kruik tegen de pijnplek aan leggen. Door de verbeterde doorbloeding krijg je een beter herstel en door de warmte ontlok je ontspanning. Natuurlijk mag je ook iemand anders vragen je lichaam eens te masseren.
Zorg dat je niet in een klam/koud bed stapt. Een elektrische deken even van tevoren aanzetten zodat je bed behaaglijk aanvoelt is prettiger voor de pijn. Je zal eerder kunnen ontspannen. Ook de warmwaterkruik mag mee naar bed. Deze kun je gebruiken bij de pijn, maar ook juist op een heel andere plek om je aandacht af te leiden van de pijn en te brengen naar de plek waar je dan de warmte tegenaan legt. Wanneer je minder bezig bent met de pijn kun je makkelijker inslapen.
Maak goede steun.
Ook kun je uitdokteren of het gebruik van extra kussens en steun in bed je pijn vermindert. Bij rug en heuppijn kun je een kussentje wat niet te groot is maar wel 30 cm hoog (schuimblok) tussen je knieën leggen in zijlig. Bij het omdraaien in bed houd je dit kussen steeds tussen de knieën geklemd, waardoor het met je mee verhuist naar je andere zij. Zo verlies je hem niet tijdens je slapen.
Bij schouderpijn kan het helpen om niet helemaal op je zij te liggen maar juist half op je buik (stabiele zijligging) of half op je rug (1 been krom en 1 been languit liggend, je steunt op de rughelft aan de kant van het gebogen been). Je ligt dan niet bot bovenop je schouder. Bij de houding half op de rug ligt het nog lekkerder wanneer je een kussentje onder de opgetrokken knie legt of je stopt je dekbed onder dat been. Door de verbeterde steun ontspan je makkelijker en geeft je heup geen klachten. Zowel bij de houding half op de buik als bij de houding half op de rug kun je jezelf ook met een lange kussenrol steunen. Half op de rug leg je de lange kussenrol achter je rug langs, half op de buik leg je de kussenrol voor je buik langs en liefst ook voor bekken en borst. De bovenste arm kan er dan overheen liggen wat prettig is voor je schouder. De onderste schouder en arm liggen achter je rug.
Verleg je aandacht.
Je kunt iets mee naar bed nemen waar je makkelijk je aandacht naartoe kunt brengen. Bijvoorbeeld weer de warm water kruik of kersenpitten zak. Maar het mag ook een hot/cold pack zijn wat je naar eigen voorkeur warm of juist koud maakt. Een zakje / poppetje gevuld met iets prettigs (kleine balletjes, lavendel, zand, rijst…) kan fijn zijn om in je handen te hebben en aan te friemelen. Ook een hele zachte stofdoek met aan de 4 hoeken knoopjes gemaakt in de vorm van balletjes kan ontspannend werken. Een prachtige kastanje opgeraapt in de herfst of een bijzondere steen kunnen ook voor fixatie van je aandacht zorgen, in ieder geval weg van de pijn. Wanneer je je aandacht losweekt van de pijn is er een betere situatie ontstaan om bij in te slapen.
Er zijn ook allerlei oefeningen om de aandacht te verplaatsen maar daarover een andere keer meer. Op de site staan ingesproken slaapoefeningen (MP-3) waar je ook naar kunt luisteren om makkelijker in te slapen. Succes!