Nieuwsbrief januari 2018

(deze nieuwsbrief svp NIET “openbaar” delen op Social Media. Dit is interne informatie)

2017 – 2018

Na een stevige eindspurt in 2017 met het succesvolle symposium Let’s just Sleep van de Slaapoefentherapie en het slaapcongres “Slaap2017” op 30 november en 1 december is er nu weer een nieuw jaar met uitdagende mogelijkheden en kansen die we zeker gaan benutten.

Ik wens je een voorspoedig 2018 met gezondheid en zingeving!

2018 begint in het teken van het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Slaapoefentherapie. Binnenkort krijg je al een mail met de vraag of je deel wilt nemen aan dit onderzoek. Stel dat jij en alle andere leden 2 patiënten inbrengen…… Dan hebben we al een populatie van meer dan 800!! Samen sterk dan kost het weinig tijd & moeite voor een mooi resultaat. Dus let op je mail!

Hieronder zal ik je een kijkje in de toekomst geven en je kennis updaten met actualiteiten.

Toekomstplannen

In 2019 bestaat de Slaapoefentherapie 5 jaar (en ikzelf 50 jaar). Dat gaan we natuurlijk vieren!

We publiceren dan onze resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Eind 2019 zal de Slaapoefentherapie met enkele grote partijen een primeur hebben door het “eerste Landelijk Eerstelijns Slaapcongres” te gaan vormgeven. De eerstelijn op het podium en de tweedelijn (en vele anderen) in de zaal! De prille start is reeds gemaakt.

De Slaapoefentherapie is pril in contact met de vereniging Kind & Slaap om de kinder-Slaapoefentherapie dusdanig te laten aansluiten bij de wensen van “de gevestigde orde” dat we erkent en meer benut gaan worden. Wanneer jij een gedreven kinder-Slaapoefentherapeut bent kun je meehelpen om deze gesprekken vorm te geven. Mail mij dan even. info@meditrainer.nl

i-sleep is e-health (EB) op het gebied van slaap. Het is mijn bedoeling dit als tool toe te voegen aan de Slaapoefentherapeutische aanpak. Dit zal ik in dit eerste kwartaal weer verder oppakken.

Recente PR

  • De infografics op basis van de symposium creaties zijn in ontwikkeling. Ze zien er al leuk uit. Alleen de teksten moeten nog een paar keer geoptimaliseerd. Dan zal ik ze publiceren.
  • Er komt in 2018 een gevelbord voor de Slaapoefentherapie. Simpel vormgegeven met het logo.
  • We zijn bezig om een aparte website vorm te geven voor de kinder-Slaapoefentherapie. Hierop komen alle blogs over slaapproblemen bij kinderen en krijgen de kinder-Slaapoefentherapeuten een extra adresvermelding. Hierdoor worden we wederom beter vindbaar.
  • Op 17 januari stond de Slaapoefentherapie samen met Netwerk Chronische pijn op de dag van de eerstelijn DokH in Egmond aan Zee. Wij gaven ook een slaapworkshop die zeer mooi /hoog beoordeeld is. Deze presentatie staat voor jullie beschikbaar op de kennisbank.

Hulp nodig!!

dag van de eerstelijn DokH14 maart staat de Slaapoefentherapie in Wezep wederom op zo’n dag van de eerstelijn! Ook hier geven we een presentatie. Voor de standbemanning hebben we nog 6 mensen nodig. Dan kunnen we een vroege ploeg (11.00-13.00), een middenploeg (13.00- 15.00), en een late ploeg (15.00 tot 18.00) maken. Ikzelf ben er de hele dag!

Wil je helpen en kun jij enthousiast over de Slaapoefentherapie vertellen tegen huisartsen, POH’s doktersassistenten, verloskundigen, triagisten…etc? Mail mij even! info@meditrainer.nl

Heb je zelf PR plannen? Je mag gerust met mij sparren (liefst op Facebook) over je plan van aanpak. Er zijn veel materialen te leen of gratis te gebruiken. Alleen de folders en boekjes zijn te koop.

Actuele weetjes:

In de nabije toekomst zal het slaaponderzoek / PSG in het slaapcentrum minder omslachtig zijn. Middels innovatieve meetmethoden wil Sebastiaan Overeem de nachtrust tijdens de slaapmeting minder verstoren. https://www.kempenhaeghe.nl/nieuws/49/4/86/711/bericht/Somnoloog-professor-Overeem:-%E2%80%9CInnovatieve-slaapmeting-verbetert-leven-van-mensen-met-slaapstoornis.%E2%80%9D/

SEIN geeft op 9 maart 2018 de slaap en epilepsiecursus in Zwolle. Dit is een mooie aanvulling op je kennis over apneu, het polysomnografische rapport en fysiologie en pathologie van de slaap. Info vind je op: www.sein.nl/slaapenepilepsiecursus

Kenniscentrum Slaapproblematiek heeft een mailing verstuurd naar vele Slaapoefentherapeuten. Deze beddendeskundigen zijn een leuke betrouwbare partij die beter aan de weg willen timmeren met hun onafhankelijke adviezen over de “hardware” van de slaap terwijl wij juist professionals zijn in de “software” van de slaap. Je kunt gerust je adres op hun website laten vermelden. Baat het niet…. Het kost ook niks! Lees de blog over onze samenwerking:

kenniscentrum slaapproblematiek

10 belangrijke weetjes uit het Slaapcongres 2017

  1. Je kunt niet te weinig melatonine aanmaken. Er zit een grote fluctuatie in normaalwaarden (5 tot 100 picogram à alle goede slapers). Je kunt wel te vroeg of te laat melatonine aanmaken. Dus grote individuele verschillen. 3 a 4 picogram is DLMO.
  2. Wanneer doe je een powernap bij jetlag? Westwaarts vliegen gewoon de lange dag maken, bij oostwaarts vliegen een kort dutje (20 min) maken.
  3. Shiftwork: de biologische klok is heel robuust, je klok heen en weer schuiven moet je niet willen. Liefst gelijk weer terug naar eigen bioritme zodra het kan.
  4. De Sleep Position Trainer is officieel werkzaam gebleken bij (lichte) houdingsafhankelijke apneu. Hij gaat vergoed worden door de zorgverzekeraar.
  5. Apneu patiënten met een CPAP apparaat die voldoende afvallen, en matig-intensief bewegen hebben 30% minder kans op overlijden door cardiovasculaire oorzaak dan apneu patiënten die de CPAP gebruiken en daarnaast overgewicht houden en inactief zijn.
  6. 30% van de milde apneu kan volledig genezen door afvallen en bewegen. Je moet vroeg beginnen met bewegingsactivatie!.
  7. De langzame hersengolven van de diepe slaap samen met de hartslag en in- en uitadem drukverschillen zorgen voor het spoelen (hersenvloeistof voortstuwen) van de hersenen tijdens de slaap. Dit worden “drukgolven” genoemd.
  8. Na het spoelen van de hersenen is de hersenvloeistof eiwitrijker dan de lymfe in het lichaam. Er worden dus veel eiwitten/amyloïd uit de hersenen gespoeld.
  9. De Gliacellen in de hersenen hebben meer vloeistofkanaaltjes (50%) dan de nieren (20%). Het spoelen van de hersenen neemt met 85% af naarmate je ouder wordt.
  10. Ontneem je het brein de slow-wave sleep dan is er een feitelijk slechter leervermogen wat duidelijk terug te zien is in mensen met ADHD en de oudere mens. Akoestische therapie met de juiste toonhoogte en het juiste timbre stimuleert de slow wave en kan een interventie zijn.

 

Voor nu wens ik je een goede start van dit nieuwe jaar. Op naar het voorjaar met meer licht en positieve energie.

Het juiste moment om te ontspannen is wanneer je daar geen tijd voor hebt