nieuwsbrief maart 2018

(deze nieuwsbrief svp NIET “openbaar” delen op Social Media. Dit is interne informatie)

Infographic Slaapoefentherapie

Het resultaat van al jullie prachtige infographics van het recente SOT symposium “Let’s just Sleep” is klaar! Het resultaat is kernachtig en kleurrijk geworden. Zowel in onze mascotte als nu ook in deze infographic zit de kracht van ons allemaal! Het eindresultaat is de mix van inspiratie van vele Slaapoefentherapeuten, op deze wijze samengevoegd en nu bruikbaar voor iedereen. Een tastbaar voorbeeld van Samen Sterk.

Hoe kun je deze infographic gebruiken?

Er zijn twee soorten bestanden gemaakt. Een PDF en een JPG.

DEF_SOT_infographic

Je kunt de PDF gebruiken voor:

  • een mailing naar verwijzers;
  • gelamineerd als bewaaritem voor verwijzers of andere zorgprofessionals;
  • als meegever / flyer op beurzen, presentaties of open dagen;
  • Als poster op A3 voor in de wachtkamer.
Download PDF

Je kunt het JPG bestand gebruiken voor:

  • Plaatje op je website;
  • Plaatje bij een post Facebook of LinkedIn /Twitter;
  • Plaatje bij een tekst van een folder / flyer.
Download JPG

Vindbaarheid Slaapoefentherapie

Onze website www.slaapoefentherapie.nl wordt steeds vaker bezocht door (terugkerende) bezoekers. De afgelopen 30 dagen zijn dit de resultaten:

22500 unieke bezoekers;
39000 pagina’s bekeken;
26% van de bezoekers komt meer dan eens kijken;
66% kijkt vanaf mobiel, 12% vanaf tablet en slechts 22% vanaf een laptop of PC

stats feb18
Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan de naamsbekendheid en vindbaarheid van de Slaapoefentherapie website. De zoekresultaten verbeteren nog steeds. Wat helpt er nu voor onze vindbaarheid?

  • Een website die ook op tablet en smartphones te gebruiken is; (78% vd bezoekers)
  • Snelle hosting voor je website;
  • Periodiek artikelen schrijven (blog);
  • Deze artikelen ‘lezer’ en ‘zoekmachine’ vriendelijk schrijven;
  • Regelmatig social media posts maken (ook naar je blogs), die jullie al steeds vaker delen 😉
  • Online social netwerk continue uitbreiden en krachtiger maken
  • Facebook adverteren;
  • Etc.

Belangrijk

Het bovenstaande resulteert in 3568 weergaven van de adressen pagina’s waarop jullie praktijken vermeld staan. Fantastisch toch, 3568 potentiële cliënten die doorklikken naar een van de inmiddels 500+ praktijkadressen. Iedere maand opnieuw.

Wat krijg zo’n potentiële cliënt dan te zien op jouw (mobiele?) website? En als ze je bellen, kunnen ze je dan goed bereiken?

Landingspagina op je website.

Wanneer een cliënt op de adressenpagina van de Slaapoefentherapie jouw praktijk vindt dan klikt hij of zij door naar je website. Wat treft de cliënt dan aan? Wanneer er op die landingspagina niets te vinden is over slaap klikt de klant misschien weer weg?? Zorg er dus voor dat er op jouw home pagina of landingspagina gelijk iets te vinden is over slaap. Al is het maar een doorklik mogelijkheid naar een andere pagina met meer info over je slaaptherapie!

Heb je al een specifieke pagina over slaap op je website die nog niet zichtbaar is op je praktijk profiel pagina op slaapoefentherapie.nl geef de link dan aan me door. Dan pas ik ‘m voor je aan.

Via deze link https://goo.gl/forms/Qm5VJ8sDzzFIABwA3 kun je je gewenste landingspagina doorgeven.

Vorderingen wetenschappelijk onderzoek

We kunnen met trots aangeven dat er inmiddels al 150 Slaapoefentherapeuten hebben aangegeven mee te willen helpen binnen het onderzoek naar de effectiviteit van de Slaapoefentherapie. Dit getuigt van een sterke betrokkenheid en een goede vertegenwoordiging van het Netwerk Slaapoefentherapie. Dit is geweldig en hiervoor willen we jullie alvast erg bedanken.

Scholingsdagen WO

Naast de vaste scholingsdatum op zaterdag 9 juni is er een alternatieve datum bijgekomen, namelijk zaterdag 1 september, deze datum is alleen bedoeld voor personen die niet in staat zijn om 9 juni mee te doen.

Invulling WO

In gesprekken met verschillende Slaapoefentherapeuten lijkt er geen duidelijke consensus te bestaan over het ideaal aantal behandelingen binnen het onderzoek. Sommigen vinden 9 erg veel, waar anderen 9 erg weinig vinden. In de maand april zal Martine hier verder over brainstormen en mogelijk jullie mening vragen binnen een korte enquête. Een mogelijkheid zou zijn om de groep op te delen in een groep Slaapoefentherapeuten die een kortere reeks aanbiedt en een andere groep die een langere reeks aanbiedt. Door hier de resultaten van te bekijken kunnen we op een wetenschappelijke manier verantwoorden wat een goed gemiddeld aantal is.

Eigen ideeën?

Wanneer er Slaapoefentherapeuten onder jullie nog interessante ideeën of adviezen hebben voor het wetenschappelijk onderzoek, laat dit dan beslist weten.

Vragen, twijfels of adviezen? Jullie zijn welkom te mailen naar Martine op martinevankaathoven.otc@hotmail.com en zij zal contact met jullie opnemen.

https://www.slaapoefentherapie.nl/onderzoek

Wil je je nog opgeven? Laat het me weten op info@slaapoefentherapie.nl

Beslisboom SOT

Onze beslisboom Slaapoefentherapie staat al geruime tijd op de Kennisbank. Omdat ik goed kan begrijpen dat niet iedereen de Kennisbank geregeld doorloopt op nieuwe items stuur ik jullie dit document in deze nieuwsbrief. Het geeft een duidelijk beeld van onze keuzes en behandeling, van verwijzing tot eindevaluatie.


Download PDF

stroomschema definitief

World Sleep Day

Komende vrijdag 16 maart is het World Sleep Day. De Slaapoefentherapie is officieel deelnemer met onze rozenactie. Wie dit nog niet op Facebook heeft gevolgd…. hier de uitleg:

We verspreiden met zijn allen liefst deze week echte- of kunstrozen met daaraan een kaartje van je praktijk, het logo van World Sleep Day en de aanmoediging om de roos te geven aan iemand met slaapproblemen die hulp kan gebruiken. Ook kun je de rozen geven aan je verwijzers, waardoor zij meer bewust worden dat zij slaapproblemen naar de Slaapoefentherapie kunnen verwijzen. Hierbij kun je gelijk de infographic aan de artsen geven en/of ze bedanken voor de reeds verwezen slaap patiënten :-).

world sleep day 2018

Maak een foto van jouw Rozen-moment en mail hem naar mij of zet hem op Facebook Slaaplessen-1, want ik moet een aantal foto’s van onze acties aan de organisatie van World Sleep Day verstrekken als bewijs.

Recente Inzichten

In maart heb ik een overleg gehad met Marijke Gordijn. We hebben van gedachten gewisseld over de effecten/gevolgen van een lage melatonine waarde. Mag je wel of geen conclusies trekken bij een lage melatonine waarde mbt de aanwezigheid van slaapstoornissen? Hieronder het recente inzicht:

Er zijn wat meer stukken nu over de relatie melatonine concentratie en stoornissen, met name irt autisme spectrum disorder. Er komt binnenkort ook een stuk uit van Nederlandse bodem hierover. Ik denk dat er bewijs komt (uit dit onderzoek) dat in sommige gevallen misschien wel een vaker voorkomend lage melatonine waarde is bij sommige stoornissen, maar de predictieve/voorspellende waarde is nog lastig. Er zijn immers ook veel gezonden met lage melatonine spiegels. Dan kom je op verschillen in specificiteit en sensitiviteit. Met andere woorden bij sommige stoornissen zie je vaker gemiddeld lagere melatoninespiegels, maar een lage melatoninespiegel zegt nog niet dat er een stoornis is. Hoe groot is de kans dat je bij een lage melatoninespiegel ook een stoornis hebt? En heeft het zin een lage concentratie als diagnosticum te gebruiken? Dat blijft lastig, ik denk dat daar te weinig bewijs voor is. Ik zie dit nog in de onderzoeksfase.

NB de effecten van agomelatine voor de behandeling van stemmingsstoornissen zijn omstreden en melatonine als slaapmiddel bij insomnia wordt volgens de nieuwe Europese richtlijnen afgeraden omdat er niet voldoende support is. Wel is het zo dat als er bij een individu een verandering is in concentratie (bv bij veroudering lagere spiegels, of bij stapeling van melatonine) er slaapstoornissen op kunnen treden. De verklaring is m.i.

  1. dat er geen (voldoende) signaal van de klok meer is hoe laat het is
  2. dat de balans tussen hormoonconcentratie en receptergevoeligheid is verstoord.

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/a/agomelatine

Houd met deze inzichten rekening wanneer je het met je verwijzers of patiënten hebt over melatonine!

Ik wens jullie allemaal veel succes en zie velen van jullie op de scholingsdag 9 juni.

Collegiale groet,

Francis