(deze nieuwsbrief svp NIET “openbaar” delen op Social Media. Dit is interne informatie)
ONDERWERPEN
- Status Wetenschappelijk OZ Slaapoefentherapie
- Interview door AEF onderzoeksbureau mbt JZOJP
- Woensdag 15 mei 2019 – online training “slaap bij ouderen”
- 5 jarig bestaan SOT & nieuwe PR materialen.
- Vrijdag 27 maart 2020 Eerstelijns slaapsymposium SLAAP! Georganiseerd door de SOT voor de hele eerstelijn. (max 300 bezoekers)
- Slaaplessen 3.0 in aantocht. Nascholingsdagen in 2020.
- World Sleep Day 2019 “Healthy sleep, Healthy aging”.
Het wetenschappelijk Onderzoek van de SOT.
Eind januari was de sluitingsdatum voor het aanbrengen van nieuwe deelnemers / participanten voor ons wetenschappelijk OZ. De eindstand is dat er 76 proefpersonen zijn geincludeerd in het WO. We hebben ons streefaantal van 70 dus zelfs een beetje overschreden! Onze dank hiervoor!
Martine is nu druk met het volgen van haar studieblok tot 5 april. Daarna gaat ze verder aan de slag met het analyseren van de binnengekomen data. De eerste indruk is dat er op basis van de beginmetingen voldoende ruimte is om verbetering te bereiken in de nameting. Op 11 februari waren er van 14 deelnemers al eindmetingen binnengekomen met veelbelovende resultaten:-)
De planning is dat het gehele onderzoek 5 juli af is.
De Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP)
Viola Zegers (VvOCM) heeft de Slaapoefentherapie voorgedragen als een succesvol initiatief, die voldoet aan de criteria van de juiste zorg op de juiste plek. Als gevolg hiervan ben ik benaderd door het onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix voor een interview. Het doel van het interview was om antwoorden te krijgen op zaken als:
- Hoe is de SOT ontstaan?
- Wat houdt de SOT precies in?
- Wat zijn de doelstellingen?
- Hoe ziet de organisatie eruit?
- Met welke partijen wordt er reeds samengewerkt?
- Hoe zit het met de kwaliteit, capaciteit en patiënttevredenheid?
- Wat is de toekomstvisie en wat hebben wij hierbij nodig?
Achter de link vind je de factsheet die het resultaat is van het interview.
Het onderliggende AEF document en de factsheet staan ook op de Kennisbank.
Het kan gerust een jaar duren voordat Den Haag alle (20) voorgedragen initiatieven van de JZOJP heeft beoordeeld en werk gaat maken van de uitrol, ondersteuning en implementatie van deze initiatieven. Maar goed, geduld is een schone zaak.
Slaap bij Ouderen (online training #2)
Het eerste bijscholingswebinar op 9 januari ging over Slaaprestrictie. Deze was voor de deelnemers van het WO als dank voor hun inzet en deelname. De opname van deze webinar is voor alle leden te zien in de Kennisbank.
Op woensdagavond 15 mei 2019 tussen 20.00 – 21.00 uur geef ik een tweede online training over Slaap bij Ouderen (70+). Deze is toegankelijk voor alle Slaapoefentherapeuten.
Twee weken van tevoren kun je via de mail een uitnodiging hiervoor verwachten.
Reserveer woensdagavond 15 mei alvast in je agenda! Er kunnen 100 deelnemers meedoen. Vol is vol. Ook de opname van deze webinar komt nadien in de Kennisbank beschikbaar voor de leden.
Hoera!! 5 jaar Slaapoefentherapie.
De Slaapoefentherapie bestaat dit jaar alweer 5 jaar. Dit vieren wij met de uitkomsten van ons wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk ook met de twee auto- en/of raamstickers voor alle leden van het netwerk. Er zijn ook enkele extra PR materialen.
Welke PR materialen zijn nieuw in onze webshop?
- Een kleine SOT poster op A3 formaat, Er wordt momenteel een kinderposter ontworpen voor de kinder-Slaapoefentherapeuten.
- Pillenpennen met het logo erop gedrukt. (leverbaar eind maart)
Natuurlijk is er het buitenbord Slaapoefentherapie welke we 2 keer per jaar (juli / december) als groepsorder bestellen.
Slaapsymposium SLAAP! In de 1e lijn.
Save the date: vrijdag 27 maart 2020 zal het tweede slaapsymposium plaatsvinden georganiseerd door de Slaapoefentherapie. Dit keer zijn niet alleen de Slaapoefentherapeuten uitgenodigd, maar ook huisartsen, POH’s, bedrijfsartsen, andere 1e lijners zoals psychologen, fysio-ergo-haptotherapeuten… Wil jij mensen uit je netwerk graag attenderen op dit symposium? Geef dan nu al de datum door, dan kan men er rekening mee houden. Er is ruimte voor maximaal 300 bezoekers.
De symposium webpagina is in de maak. Ik laat het je weten op Facebook wanneer hij klaar is.
Globale indruk:
- Ochtendprogramma is een plenair gedeelte met verschillende 1e lijns sprekers gevolgd door de eerste workshops.
- Middagprogramma bestaat uit verschillende leerzame workshops vanuit diverse disciplines aangeboden.
- De dag wordt afgesloten met een (netwerk)borrel.
Locatie:
INN STYLE
Herenweg 55
3602 AN Maarssen
www.innstyle.nl
De Scholing Slaaplessen . . . 3.0
In dit lustrumjaar krijgt de scholing Slaaplessen een uitgebreide verbeterslag. Deze derde versie krijgt wederom meer wetenschappelijke inzichten en nu ook e-health modules voor de patiënten. Dit is ter ondersteuning en uitbreiding van je behandelingen in de praktijk.
Jij kunt jezelf al voor een groot deel bijscholen door het lezen van onderstaande boeken. De boektitels zijn linkjes naar ’t boek bij bol.com
- “SLAAP” van Matthew Walker. Ik kan je van harte aanraden dit boek te lezen. Het is een prachtig bolwerk, soepel geschreven en brengt op een begrijpelijke manier verdieping en uitbreiding van je slaapkennis.
- “Slapen is niets doen” van Aline Kruit. Wanneer de cognitieve therapie minder bij je patiënt past is werken middels ACT ook een prima optie. Dit boek geeft inzichten en handvatten. Slaapoefentherapeuten worden hierin genoemd als behandelaars van slaap middels CGT-i
- “Waarom je niet slaapt” van W. Chris Winter. Een helder boek over misvattingen over de slaap. Prachtig ter onderbouwing van je aanpak bij slaapmisperceptie.
De vijf e-health modules komen voor jou en voor de patiënten op een e-healthportaal op Slaapoefentherapie.nl
Nascholingsdagen in 2020!
Meermalen is mij gevraagd of er ook (geaccrediteerde) nascholingsdagen komen. Deze kun je begin 2020 al verwachten. Je leert alle extra’s uit de vernieuwde versie van de cursus Slaaplessen 3.0 en je ontmoet weer je collega’s waarmee je bijvoorbeeld slaapcasuïstiek en visies vanuit de ACT en mindfulness kunt delen.
Houd hiervoor de website meditrainer.nl in de gaten want de data komen binnenkort al online te staan en open voor inschrijving. Accreditatie wordt op termijn aangevraagd, maar dit duurt nog zeker een half jaar.
In het kader van World Sleep Day op 15 maart had ik 600 pillen-pennen liggen als PR middel. Die waren binnen een dag uitverkocht. Ze staan eind maart weer in de webshop van meditrainer en gaan per 20 stuks. Slaapoefentherapie is ook in 2019 een officiele deelnemer aan World Sleep Day en mag daarom het logo gebruiken. Ik heb aangemeld dat het een landelijk initiatief is, daarom mogen we het logo ook landelijk gebruiken.
Het idee is om deze pillen-pennen in de maanden maart & april naar verwijzers (in brede zin) te versturen / geven en daarbij de boodschap te geven dat ze deze slaappil gerust kunnen voorschrijven, dat deze niet verslavend werkt en leidt tot een gedragsmatige aanpak van slaapproblemen middels de methode Slaapoefentherapie.
Veel plezier en succes met het samen uitrollen van de Slaapoefentherapie in je regio. Samen naar het slaapcentrum, het revalidatiecentrum, de groepspraktijken… Samen inkopen en met adressenlijst versturen scheelt verzendkosten!!
Samen sterker en professioneler dan alleen! Wil je binnenkort iets anders doen aan PR? Combineer dit dan ook met World Sleep day op 15 maart of ons 5-jarig bestaan!! Hoe meer exposure we maken met zijn allen hoe beter! Op twitter @slaaptherapie, Linkedin Francis de Haan en Facebook Slaapoefentherapie kunnen jullie mijn posts delen en liken. Hierdoor is de kans groot dat we op 15 maart weer opgemerkt worden door de media!
15 maart is het World Sleep day. Healthy sleep, Healthy aging.
Gezellige voorjaarsgroeten,
Francis Lanen